domingo, 8 de enero de 2012

El reto cocinero de enero - Tamales


Maranda of Jolts & Jollies was our January 2012 Daring Cooks hostess with the mostess! Maranda challenged us to make traditional Mexican Tamales as our first challenge of the year!


--English version at the end--

Jejejeje, "año nuevo, vida nueva", dice el dicho.

Yo espero que eso suponga que deje de hacer muchas de las cosas "que me sobran", y empiece a hacer algunas de las que se quedan en el tintero.

Y esta es una de ellas. Llevo ya ¿dos años? disfrutando y aprendiendo con los retos de los Daring Bakers. Así que ha llegado la hora de ir simultaneando, o intercalando si la vida va un poco justa, los "retos cocineros" de los Daring Cooks.

Este mes Maranda (¡¡gracias!!) nos proponía comenzar el año aprendiendo a cocinar un plato típico mejicano, los tamales. Y, haciendo gala de lo aprendido en estos dos años pasado, ha habido que tirar de originalidad, porque con el tiempo disponible entre fiesta y fiesta y por el barrio no he conseguido encontrar algunos de los ingredientes necesarios para la receta original. Pero, por lo que me han dicho los que han dado cuenta de los productos del proceso, estaban de rechupete.

Las sustituciones fueron:

1.- los tomatillos por pimientos de padrón y un par de trozos de pimiento rojo que tenía por la nevera y que tenía que gastar.

2.- los chiles serranos por chiles chipotles (a Juanma le regalaron una lata hace unas semanas, están requetebuenos).

3.- caldo de pollo bajo en sodio por el chup-chup de toda la vida.

4.- no encontré ni hojas de mazorca ni hojas de plátano. Así que hice los paquetitos con film de plástico.

Me habían recomendado que comprara la harina de maíz de Pam, pero yo la compré de la marca blanca del cutre-super del barrio, y olle, la masa estaba riquísima.

La receta original la podéis encontrar aquí.

Los pasos para preparar los tamales son bastante sencillos:

1) asar los pimientos hasta que estén blanditos


2) cocer el pollo (aprox 20 minutos)


3) picar los pimientos cocinados junto con el chile y ajo




4) rehogar la mezcla hasta que espese en un poco de aceite de oliva


5) añadir caldo de pollo y reducir hasta que espese (20 minutos a fuego lento)
6) picar el pollo y picar cilantro fresco


7) mezclarlo con la salsa anterior y salpimentar


8) hacer la masa de los tamales: manteca de cerdo, sal, levadura química, harina de maíz y caldo de pollo (la masa queda blandita pero no pegajosa)


9) extender una porción de masa de tamales, echar dentro una cucharada de relleno y hacer los "paquetitos"






10) colocar los tamales en la vaporera para que queden bien juntos, rellenando con "burruños" de papel albal para que no queden holgados.




11) cocer al vapor durante 40 minutos (o 15 minutos en la olla ultrarápida).
12) como el film no es lo suyo, es probable que al finalizar el tiempo de cocción se haya roto por algun lado y la masa se haya salido un poco. No pasa nada.
13) se sirven templados o fríos con mojos. En mi caso, tomate frito, tomate frito aderezado con chipotle y un mojo de cilantro que me inventé con cilantro fresco, ajo, zumo de limón, aceite de oliva y un poco de agua.



¡A comer!

--English version--

We have a saying in Spain that sais "New Year, new life", and so I hope. To me, this new life would be to stop doing those things that don't make me happy and start doing those that I'd love to do.

Like this. I've been a DBer for already ¿two years?, and I think it's time I became a DC too. So be it. Those months when I'm too busy I'll only do one of the challenges but hey, I get to learn twice as much!!

This first challenge of 2012 was hosted by Maranda, and she challenged us to make tamales, a typical Mexican dish. Thanks, Maranda!!! And it definitely was a challenge because I couldn't find some of the key ingredients in the recipe. But I substituted, as I've learned in so many DB challenges, and the outcome tasted good. I've never had tamales before so I didn't know exactly what to expect, so I hope it came out "decently" :-)

My substitutions were:

1) Padron green peppers for the tomatillos or green chiles (I couldn't find either)
2) Serrano chiles for chipotle chiles (Juanma has a Mexican friend who sometimes gives him Mexican thingies... these were in the cupboard, so not finding the serrano one's even in the gourmet section of the supermarket, I went for chipotles).
3) I didn't find low-sodium chicken broth, so I went for what I had in hand (Avecrem).
4) I wasn't able to find corn husks or plantain leaves for making the tamales, so I went with plastic film.

The recipe can be found here, and it's actually quite simple:

1) broil the peppers until they are tender


2) boil the chicken in the chicken broth (aprox 20 mi)


3) process the cooked peppers with the chiles and garlic cloves




4) sautée the mixture in olive oil until it thickens


5) add chicken broth and reduce on low heat for about 20 minutes
6) shred the chicken and chop some fresh cilantro


7) mix everything together and season to taste


8) make the tamales dough: pork lard, salt, baking powder, corn flour and chicken broth (you get a silky dough, almost as cookie dough but not so sticky)


9) take a small portion of the tamale dough, spread it, add a spoonfull of the filling and make small "packs". Make sure to wrap the film tightly.






10) place the tamales in the tray of a steam cooker, making sure they are close together. You can use some aluminum foil to fill in any gaps.




11) steam them for aprox 40 minutes (or 15 minutes in the pressure cooker, like me)
12) plastic wrap is not so good, and probably it's come loose or broken in some places. No problem if some dough has come out of the packages, it may dry a bit, but it still tastes good.
13) These are served warmish with sauces. I made tomato sauce, tomato sauce with chipotle chile and a cilantro sauce I made up (cilantro, olive oil, garlic, lemon juice and a bit of water).



¡Bon apetit!

4 comentarios:

  1. Hello and welcome to the daring cooks :)
    I had trouble finding a few of the ingredients too.
    You did a brilliant job on your first challenge

    ResponderEliminar
  2. A Daring Baker and a Daring Cook, wonderful! You were very resourceful also. I'm sure your tamales tasted pretty close to authentic, they look great.

    ResponderEliminar
  3. You did a great job finding ingredients and your tamales look delicious. I love padron peppers and wish I could find them here!

    ResponderEliminar
  4. Great job on your first DC challenge. I added DC a while ago and love it. This was a great challenge to start with.

    ResponderEliminar

Siempre me interesa saber qué piensas, déjame un comentario.
I'm always interested on knowing what you think, leave a comment.