martes, 27 de marzo de 2012

El reto de marzo - Pan "leopardo"


Sara and Erica of Baking JDs were our March 2012 Daring Baker hostesses! Sara & Erica challenged us to make Dutch Crunch bread, a delicious sandwich bread with a unique, crunchy topping. Sara and Erica also challenged us to create a one of a kind sandwich with our bread!

---English version at the end---


Estos chicos de DBs no dejan de sorprenderme. Siempre hay cosas de las que jamás he oido hablar. Y esta es una de ellas. Pan crujiente danés, ¿alguno lo habéis probado alguna vez? Yo no. Pero tiene una pinta muy curiosa. Y una vez lo pruebas... qué puedo decir, vale la pena! :-)

La receta completa está aquí. Se trata de hacer un pan de corteza fina, como un pan de leche, y veinte minutos antes de que termine la última fermentación se le cubre con una capa de una masa hecha con harina de arroz, agua, aceite, levadura, azúcar y sal. Esta masa, una vez en el horno "craquela", dándole ese aspecto "felino" al pan. Y un crujido interesante. Y un sabor ligeramente dulce. Si el aceite es de sésamo, además le da un toque "exótico". En resumen: ¡DELICIOSO!


Una vez realizada la primera parte del reto, que era hacer el pan, había que hacer un bocadillo con él. Yo hice cuatro versiones:

1) bocadillo vegetal (lechuga, tomate y espárrago) con pechuga de pavo, acompañado de unas chips de yuca.


2) un perrito caliente al estilo sueco, con cebolla frita y todo


3) algo "muy nuestro", bocadillo de tomate y jamón ibérico


4) algo también muy nuestro, un bocadillo de chorizo frito, hecho con unos chorizos traidos de Cuenca.


Los tres últimos formaron parte del almuerzo que nos tomamos en una gasolinera a 100km de Madrid de camino a Andorra (nos fuimos el fin de semana pasado a esquiar por allí). Dimos buena cuenta de ellos. Y el pan encantó a una de nuestras acompañantes, una chiquilla de año y medio lista, pinturera y muy buena. Qué lejos queda Andorra y ¡qué bien se portaron nuestras dos princesas por el camino!


---English version---

DBs never cease to surprise me. They easily come up with something I've never heard of. This month this has been the case. Crunchy Dutch bread, have you ever seen it or tried it? I know I haven't. It has an interesting look to it, and once you try it... what can I say! It's definitely worth the effort!

You can find the complete recipe here. The idea is to make a soft crust bread, like milk bread, and twenty minutes before the final rise is finished, cover it with a dough made up of rice flour, water, oil, yeast, sugar and salt. Once in the oven, this layer cracks up, giving the bread the "feline" look. And a very interesting crunch! And a slightly sweet touch. If you use sesame oil, it also gets exotic. To sum it up: DELISH!!


Once the first stage of the challenge was finished (i.e., making the bread), we had to make it into a special sandwich, I tried four different ingredients:

1) vegetables (lettuce, tomato and asparagus) with turkey breast, with balsamic vinegar sauce, plus some yucca chips as a side.


2) swedish style hot dog, with fried onion and everything


3) something very Spanish, tomato and iberian ham


4) something that's also very Spanish, fired chorizo (we brought those from Cuenca).


The last three were part of the lunch we had at a gas station about 80 miles from Madrid, on our way to a ski trip to Andorra. One of our passengers, an 18 month old baby girl, loved the "topping" and had the top of two buns :-)

It's a VERY long way to Andorra, but our little princesses were... real princesses, they behaved like HEAVEN for the nine hour drive!

5 comentarios:

  1. Wow all your sandwiches look great. neat job on the dutch crunch

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  2. Beautiful job with this challenge. I especially like the look of sandwich #3. It's making me hungry!

    Erica
    baking-jds.blogspot.com

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  3. No es pan danés, es pan tulipano! En la tierra tuli es "el pan nuestro de cada día", pero en el super me parece que le llaman tiger brood... Qué cosas!

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